ZNAK ZA ODOBRAVANJE ZAPRAVO GOVOR MRŽNJE?! Znači nešto što nikad ne biste ni pomislili dok ga POKAZUJETE!

Zanimljivosti

Znak “OK” koji se pravi tako što se kažiprstom i palcem napravi znak kruga u svetu je poznat po tome da je sve “u redu” ili da se nešto odobrava. Prvi put je upotrebljen u 17. veku u Velikoj Britaniji.

 

Gestikulacija rukom kojom se poručuje “OK” neki smatraju simbolom mržnje, navodi se u novom izvještaju Antidefamacijske lige (ADL), nevladine organizacije koja se bori protiv antisemitizma, piše Si-En-EN.

 

FOTO: PROFIMEDIA

ADL je ovaj simbol dodao na listu simbola koje koriste ekstremisti, pored nekoliko već postojećih. Ova organizacija smatra da se radi o simbolu mržnje jer ga je preuzela alt-desnica, odnosno ultrakonzervativni pokret krajnje desnice u SAD, koji karakterišu rasizam i retorika nadmoći bele rase.

 

“Verujemo da policiju i javnost treba u potpunosti informirati o značenju ovog simbola, što može poslužiti kao prvi znak upozorenja na prisutnost rasizma u zajednici ili školi”, rekao je Džonatan Grinblat, izvršni direktor ADL-a.

 

Američka organizacija, koja se bori protiv mržnje, saopštila je i da se pomenuti znak danas i dalje koristi da se zaista pokaže da je nešto u redu, odnosno za odobravanje.

 

Zato je “potrebno biti veoma oprezan i ne donositi ishitrene zaključke o namerama osobe, koja koristi ovaj znak”.

 

FOTO: PROFIMEDIA

Kurir.rs/RTS, CNN/Foto: Profimedia

You May Also Like

No results found

EKSKLUZIVNO , VLASNICI FM PLAY POSLE BAČENE BOMBE: Mi smo muzičari i nemamo nikakve veze s kriminalom, ne znamo ko bi mogao da stoji iza ovoga i zašto! Pogledajte kako je unutra posle eksplozije
LUNINA PESMA PRIPADALA JE KATARINI ŽIVKOVIĆ: Andrej Atijas umešao PRSTE i kupio PESMU, Kaća TVRDI DRUGU PRIČU

Must Read

Menu