SVIRA PASULJU NA HARMONICI DOK SE KUVA I ĆERKAMA DAJE BIZARNE SAVETE: Upoznajte NAJČUDNIJEG balkanskog PISCA

Kultura

Sjajan je taj samostanski mir, ali s obzirom da sam kucao na pisaćoj mašini, poprilično sam ga remetio. Mislim da su fratri odahnuli kada sam otišao

Pisac Damir Karakaš, rođen pre 51 godine, u Lici otkriva kako inspiraciju za svoje priče pronalazi u rodnom kraju, što je slučaj i s novim romanom “Proslava” (koji je nedavno objavljen i u Srbiji zahvaljujući izdavačkoj kući Booka), a majstor je u kuvanju pasulja, kojem svira harmoniku da bude mekši i ukusniji.

Odakle ideja da roman “Proslava” delimično pišete u samostanu na Cresu?

foto: Promo

– Dobio sam mesečnu stipendiju i mogao sam birati ostrvo, izabrao sam Cres. Za priču koju sam napisao dobio sam 500 evra, a za taj novac roditeljima kupio u Lici drva za celu zimu.

Je l’ vam se svideo samostanski život?

– Sjajan je taj samostanski mir, ali s obzirom da sam kucao na pisaćoj mašini, poprilično sam ga remetio. Mislim da su fratri odahnuli kada sam otišao.

Da li je uvek potreban mir za pisanje?

– Nije. Imam troje dece, dvoje malih, koji skaču po meni, čupaju me, lupaju na vrata, ali meni ništa ne smeta. I žena se čudi kako mi uspeva.

Kada najradije pišete?

– Rano ujutro. Tada uvek vidim sliku svog oca kako u praskozorje odlazi s motikom u polje.

Da je ikada objavite, kako biste nazvali autobiografiju?

– Pobedili smo, bež’mo!

Može li se živjeti od pisanja?

– Objavio sam deset knjiga, neke su mi i prevedene na strane jezike, predstave mi igraju u pozorištima, trenutno dve u Zagrebu, u Kerempuhu “Blue Moon”, u Gaveli “Sećanje šume”, pa mogu. Dobro mi se prodaju i knjige, zadnja “Sećanje šume” prodata je u sedam hiljada, to je kao da u Nemačkoj prodate sedam miliona. Dobio sam za nju i književnu nagradu Fric od deset hiljada evra.

foto: Printscreen

Koji vam je najdraži književnik?

– Ima ih puno. Možda Kafka.

Često citirate Ivu Andrića…

– Jedan od najvećih u svetu, stalno ga treba čitati. Kao i Krležu. To su književne gromade. Treba čitati i druge pisce, ljudi koji ne čitaju, njima fali jedna dimenzija.

Šta se čitali kao klinac?

– Čovek iz mog sela donosio je u klozet ruske i francuske klasike, umesto WC papira, pa sam mu ih krao i čitao u šumi čuvajući stoku. Pročitao sam najkraće izdanje Ane Karenjine, imala je samo pet strana.

Koji vas kuućni posao najviše opušta?

– Volim da kuvam pasulj pa mu dok krčka sviram na harmoniku da bude bolji. To opušta i mene i pasulj.

Kao otac tri ćerke, koliko ste naučili o ženskom načinu razmišljanja?

– Mnogo. Ali dajem i ja najstarijoj ćerki, koja završava Filozofski fakultet u Zagrebu, neke savete, jer su ove dve još male. Dakle, ako momak neće da ti opere WC šolju, ćao.

Vozite li auto?

– Ne. Pešačim.

Studirali ste poljoprivredu, pravo, novinarstvo te francuski jezik na Sorboni? Koji od tih četiri studija smatrate potpunim promašajem?

– Nijedan. Ma trebalo bi možda i pet života da čovek shvati za šta je stvoren u životu.

foto: Promo

Šta ste najluđe doživeli kao novinar crne hronike u jednim dnevnim novinama?

– Bilo je svega. Jednom su na mene pucali. Samo su još u ratu pucali na mene.

Koji vam je životni moto?

– Navek živi ko zgine pošteno.

You May Also Like

No results found

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE! UJEDI KOJE JE ZADOBIO MALI LUKA (9) IZ LOZNICE SU JEZIVI: Napala ga akita i iscepala mu mišiće na ruci (FOTO)
EKSKLUZIVNO , VLASNICI FM PLAY POSLE BAČENE BOMBE: Mi smo muzičari i nemamo nikakve veze s kriminalom, ne znamo ko bi mogao da stoji iza ovoga i zašto! Pogledajte kako je unutra posle eksplozije

Must Read

Menu